watamote anime
watamote anime

Watashi ga Motenai no wa Dou Kangaetemo Omaera ga Warui! Anime Review

Ένα anime που τολμάει να είναι διαφορετικό και να ξεφεύγει από το κατεστημένο στο οποίο μας έχει συνηθίσει η βιομηχανία

Το Watashi ga Motenai no wa Dou Kangaetemo Omaera ga Warui! ή αλλιώς, εν συντομία, Watamote, είναι ένα slice-of-life anime, με στοιχεία μαύρης κωμωδίας. Σε σκηνοθεσία του Shin Oonuma, κυκλοφόρησε το 2013 από το στούντιο της Silver Ink και αποτελείται από δώδεκα επεισόδια. Η ιστορία του είναι απλή, βατή και κατανοητή, με το σενάριο να περιστρέφεται γύρω από μία κοινωνικά αδέξια έφηβη. Αλλά, παρόλη την απλότητά της, καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον, με το χιούμορ και το ιδιαίτερο σχέδιό της. Επιτρέψτε μου όμως να επεκταθώ!

Synopsis

Μετά από την φοίτησή της σε τουλάχιστον πενήντα ψηφιακά λύκεια και αφότου έχει βγει ραντεβού με περισσότερα από εκατό ψηφιακά αγόρια, η Tomoko Kuroki είναι έτοιμη να ξεκινήσει –και να κατακτήσει- και το πραγματικό λύκειο. Ωστόσο, είναι πολύ λιγότερο προετοιμασμένη από ότι περίμενε… Σε αντίθεση με αυτό που δείχνει στον κόσμο του διαδικτύου, η Tomoko είναι ένα κορίτσι χαμηλών τόνων, ντροπαλό και εσωστρεφές. Ωστόσο, η ίδια δείχνει να μην το αντιλαμβάνεται αυτό, πράγμα που δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ένταξή της σε αυτό το νέο περιβάλλον.

Watamote: Review

H Tomoko είναι μία μαθήτρια λυκείου που θέλει μονάχα ένα πράγμα: να είναι αρεστή στους συμμαθητές της. Όμως ο αντικοινωνικός χαρακτήρας της και η μοναξιά που αυτός επιφέρει, στέκονται εμπόδιο στην επιθυμία της. Τα περισσότερα προβλήματά της λοιπόν πηγάζουν από την ίδια; Πιθανότατα ναι, και δυστυχώς ο τρόπος που σκαρφίζεται για να τα λύσει περιορίζεται στο να προσποιηθεί κάποια άλλη. Αυτό είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στην εφηβική ηλικία και η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν πειραματιστεί με διάφορες ‘περσόνες’ μέχρι να φτάσουν στο σημείο να νιώθουν άνετα με τον εαυτό τους. Όμως, για χάρη της κωμωδίας, στο Watamote πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και καταλήγουμε μάρτυρες ξεκαρδιστικών καταστάσεων. Ας γίνω πιο συγκεκριμένη!

Ξεκινώντας να παρακολουθώ αυτή την σειρά, δεν περίμενα πως θα την απολαύσω τόσο. Άλλωστε, τόσο τα slice-of-life όσο και τα high-school anime, απέχουν πολύ από τα προσωπικά μου γούστα. Παραδόξως όμως, διασκέδασα απροσδόκητα πολύ. Υπάρχει άφθονο γέλιο και η πρωταγωνίστρια είναι ένας ρεαλιστικός και εύκολα ταυτίσιμος χαρακτήρας. Τόσο το σχέδιό της όσο και οι παράλογες (αλλά λογικές για την ηλικία της) αντιδράσεις, συμβάλλουν στο να αγκιστρώσουν τον θεατή. Αυτό το show θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα punchline διαρκείας και, παρόλο που εν τέλει δεν υπάρχει καμία αξιόλογη κορύφωση, καταφέρνει να μην απογοητεύσει. Προκαλεί γέλιο, χωρίς να κάνει το κοινό να λυπάται την κεντρική ηρωίδα και, είτε κάποιος υπήρξε δημοφιλής και κοινωνικός ως έφηβος, είτε ένα απολύτως socially awkward πλάσμα που δεν είχε ιδέα πώς να φερθεί, θα περάσει καλά βλέποντάς το.

Το χιούμορ προκύπτει μέσα από απλές, καθημερινές καταστάσεις και η πλειοψηφία των διαλόγων λαμβάνουν χώρα μέσα στο κεφάλι της Tomoko. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως, παρόλες τις δικές της υπερβολικές αντιδράσεις, οι υπόλοιποι γύρω της κινούνται άκρως ρεαλιστικά. Το anime απεικονίζει το λύκειο αλουστράριστο, δείχνοντας νέους να κουτσομπολεύουν, να περιθωριωποιούν όσους δεν είναι μέλος της παρέας τους και να εστιάζουν στους μικρόκοσμους που έχουν χτίσει, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει έξω από αυτούς. Αυτό είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα, σε σχέση με την εξιδανικευμένη σχολική ζωή που παρουσιάζεται συνήθως.

Το Watamote, παρόλο που εστιάζει σε μία κοπέλα με αγχώδη διαταραχή και βγάζει χιούμορ μέσα από αυτό, ποτέ δεν γελοιοποιεί το ζήτημα. Σαφώς, όντας κωμωδία, κάνει ακραία προσέγγιση του θέματος, αλλά όχι με τρόπο που θα κάνει κάποιον πάσχων να νιώσει άσχημα. Αντιθέτως, ίσως δράσει μέχρι και ψυχοθεραπευτικά, αφού δείχνει πως το μεγαλύτερο μέρος των ανησυχιών μας πηγάζει από εμάς τους ίδιους και πως κανείς δεν παρατηρεί τις λεπτομέρειες που μας τρομάζουν. Επί της ουσίας, λέει να αδράξεις την εκάστοτε ευκαιρία χωρίς να το πολυσκέφτεσαι –να κάνεις δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από ότι κάνει η πρωταγωνίστρια. Μόνο και μόνο για αυτό, αξίζει τον χρόνο σας!

Watamote: Artwork

Όσον αφορά το artwork και το animation, το Watamote είναι ένα anime που ξεπερνά τις προσδοκίες. Οι χρωματικές παλέτες είναι προσεκτικά διαλεγμένες, με τα φωτεινά χρώματα να δίνουν το παρόν στις αισιόδοξες σκηνές και τις μαύρες, γκρι-μπλε αποχρώσεις να χρησιμοποιούνται για τις πιο καταθλιπτικές. Η κίνηση είναι φυσική και ρευστή, ενώ οι φωτοσκιάσεις είναι σωστά τοποθετημένες. Η μεγάλη έκπληξη όμως είναι η Tomoko, η πρωταγωνίστρια. Το Watamote αποτελεί ένα από τα ελάχιστα anime που η βασική ηρωίδα δεν έχει χαρακτηριστικά και αναλογίες μοντέλου. Είναι άγουρη, μη-ανεπτυγμένη, με διάφορα προβλήματα στο δέρμα της · όπως δηλαδή η πλειοψηφία των εφήβων. Οι animators δεν φοβούνται να την απεικονίσουν ρεαλιστικά, πράγμα που εντείνει τόσο το χιούμορ στη σειρά, όσο και την ταύτιση μαζί της. Μέσα σε όλη αυτή την υπέροχη αποτύπωσή της, καίριο ρόλο παίζει το σκηνοθετικό ταλέντο του Shin Oonuma. Ο Oonuma αρέσκεται στο να κρατάει την εικόνα ‘γεμάτη’: Αλλόκοτα σχήματα, στιγμές από την φαντασία των ηρώων που οπτικοποιούνται και απρόσμενη κίνηση κάμερας (που συνάδει με τον εμμονικό χαρακτήρα της Tomoko). Όλο το anime κατακλύζεται από μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά!

Ερχόμενοι στο soundtrack, αυτό είναι ένα συνονθύλευμα πολλών διαφορετικών  -και συχνά αταίριαστων- ήχων. Σε σύνθεση των Sadesper Record, το intro αποτελείται από brutal, metal-inspired φωνητικά, συνδυασμένα με γενικευμένα στοιχεία J-Pop. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ το αποτέλεσμα. Το τραγούδι των τίτλων τέλους είναι αξιοπρεπές, αλλά δεν καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή –όπως άλλωστε και η μουσική που ακούγεται κατά την διάρκεια του show, την οποία μετά δυσκολίας παρατηρεί κανείς.

Τέλος, σχετικά με το voice acting, αυτό αποδίδεται με γλαφυρότητα από ταλαντούχους ηθοποιούς του χώρου, όπως οι: Izumi Kitta (Love Live!, Tokyo Ravens), Yuichi Nakamura (Fairy Tail, Afterlost), Risa Hayamizu (NANA, Fullmetal Alchemist:Brotherhood) και Kana Hanazawa (Your Name, Garden of Words).

Facts

  1. Το τραγούδι των τίτλων τέλους ερμηνεύεται από την Izumi Kitta, η οποία δανείζει την φωνή της στην Tomoko.
  2. Κατά την διάρκεια του show γίνονται αναφορές σε γνωστά anime. Για παράδειγμα, στο τρίτο επεισόδιο, η Tomoko κάνει μία αναφορά στο Kuroko no Basket ενώ, στο πρώτο επεισόδιο, αναφέρεται στο Parasyte. Άλλα διάσημα anime που παρουσιάζονται, είναι το Another και το K-On!.

Closure

Καταλήγοντας, το Watamote είναι ένα anime που τολμάει να είναι διαφορετικό και να ξεφεύγει από το κατεστημένο στο οποίο μας έχει συνηθίσει η βιομηχανία. Παρουσιάζει τα πάντα με ρεαλισμό και ψυχογραφεί αρκετά καλά μία κοινωνικά αδέξια, αγχώδη και εσωστρεφή έφηβη. Λίγα show του είδους τολμούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο και, λόγω τόσο αυτού όσο και του δυνατού κωμικού στοιχείου, δεν μπορώ παρά να σας προτείνω να το παρακολουθήσετε!


watamote anime
Watamote
ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ HIGH-SCHOOL DRAMA
Ένα anime που τολμάει να είναι διαφορετικό και να ξεφεύγει από το κατεστημένο στο οποίο μας έχει συνηθίσει η βιομηχανία
Pros
Artwork
Χιούμορ
Voice-acting
Cons
Dull background music
4
Must-Watch
Orange Bamboo and Butterfly Desktop Background