Elfen Lied, Another, Higurashi
Elfen Lied, Another, Higurashi

6 Horror Anime Που Πρέπει να Παρακολουθήσετε

Τρόμος, gore και βία μέσα σε 6 ατμοσφαιρικά anime

Ο τρόμος ήταν –παραδόξως- πάντοτε κάτι πολύ ελκυστικό για τον άνθρωπο. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η βιομηχανία των anime και έτσι μας έχει χαρίσει ανά καιρούς αριστουργήματα που συντροφεύουν τους χειρότερους εφιάλτες μας. Οι Ιάπωνες έχουν έναν μοναδικό τρόπο να επικοινωνούν τον τρόμο και συχνά ξεφεύγουν από την πεπατημένη οδό. H ακόλουθη λίστα λοιπόν περιλαμβάνει κάποια από τα καλύτερα horror anime όλων των εποχών και απευθύνεται σε όσους αγαπούν το gore, τις ανατριχίλες και το… να κοιμούνται με τα φώτα ανοιχτά!

Junji Ito Collection

Junju Ito Collection
Κρατήστε με, παντρεύομαι.

Η σειρά Junji Ito: Collection προβλήθηκε το 2018 και αποτελείται από δώδεκα επεισόδια. Δημιουργία του Studio Deen, σε συμπαραγωγή με το Crunchyroll, είναι βασισμένη στις short-stories του θρυλικού mangaka τρόμου, Junji Ito. Ο κόσμος που απεικονίζεται στο έργο του τείνει να είναι ζοφερός, ασταθής, βάρβαρος και αλλόκοτος. Κάποιες από τις αγαπημένες του θεματολογίες αποτελούν η ζήλια, ο φθόνος, το body-horror, οι παράλογοι καταναγκασμοί και το αναπόφευκτο του θανάτου. Τα γεγονότα που αποτυπώνονται στις ιστορίες του είναι απρόβλεπτα βίαια, ενώ -περιέργως- προκύπτουν μέσα από συνηθισμένες και απλές καταστάσεις. 

Η σειρά λοιπόν αποτυπώνει short-stories που γράφτηκαν από τον συγγραφέα τα τελευταία τριάντα χρόνια και το σενάριό τους ποικίλει. Τείνουν να περιστρέφονται γύρω από αθώους πρωταγωνιστές, οι οποίοι βρίσκονται ξαφνικά μέσα σε σκοτεινές και αλλόκοτες καταστάσεις, πάνω στις οποίες δεν έχουν τον έλεγχο… Το Junji Ito: Collection οφείλει να το παρακολουθήσει κάθε λάτρης του horror. Παρόλο που η απόδοση είναι άστοχη και δεν δικαιώνει τον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη, αποτελεί ένα show-ορόσημο και μία ωδή στο boddy horror και την παράνοια.

Elfen Lied

Elfen Lied screenshot
Άντε να καθαρίσεις τώρα.

Το Elfen Lied, βασισμένο στο ομότιτλο manga του Lynn Okamoto, κυκλοφόρησε το 2004 από το στούντιο Arms Corporation. Αμφιλεγόμενη, ιδιαιτέρως βίαιη και ενήλικη, η σειρά αυτή κατάφερε να παραμείνει στο προσκήνιο για πολλά χρόνια. Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από την Lucy, που ανήκει σε μία μεταλλαγμένη φυλή ανθρώπων εν ονόματι Diclonius, οι οποίοι έχουν τεράστια δύναμη και μυστικά όπλα. Το κορίτσι αυτό ζούσε φυλακισμένο σε μία μυστική εγκατάσταση, όπου και γινόταν το αντικείμενο πάμπολλων πειραμάτων. Αφότου κατάφερε να δραπετεύσει, φαίνεται να έχει χάσει μέρος της μνήμης της και να αδυνατεί να επικοινωνήσει. Έτσι δύο νεαροί, ο Kouta και η Yuka, αποφασίζουν να την φιλοξενήσουν, μη γνωρίζοντας για τον μανιακό δολοφόνο που κρύβει μέσα της και για το πώς οι ζωές τους θα αλλάξουν για πάντα…

Αδιαμφισβήτητα το Elfen Lied είναι ένα ιδιόρρυθμο, ενήλικο, σκληρό και ανατριχιαστικό anime. Προκαλεί έντονα συναισθήματα δυσφορίας και θλίψης και είναι κάτι το μοναδικό. Παρόλο που η προσέγγισή του δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αξίζει λίγο από τον χρόνο σας μιας και, εκτός της βίας και της ωμής αιματοχυσίας, καταπιάνεται με τα ζητήματα της περιθωριοποίησης, της απομόνωσης, της κακοποίησης, της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παιδικής εγκατάλειψης. Και, last but not least, έχει το πιο υπέροχο opening song στην ιστορία των horror anime. Θα σας στοιχειώσει!

Boogiepop Phantom

Boogiepop Phantom
Τι ώρα είναι;

Το Boogiepop Phantom κυκλοφόρησε από το θρυλικό στούντιο της Madhouse το 2000 και αποτελείται από δώδεκα επεισόδια. Βασισμένο στην ομότιτλη σειρά light novel του Kouhei Kadono και σε σκηνοθεσία του Takashi Watanabe, διηγείται μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Εκ πρώτης όψεως ίσως σκεφτεί κανείς πως καταπιάνεται αποκλειστικά με μπερδεμένα και δυσκολονόητα μηνύματα τρόμου, αλλά στη πραγματικότητα έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα. Είναι δύσκολο να μπει σε συγκεκριμένο καλούπι, αφού εμβαθύνει στις αλλαγές, στους ψυχαναγκασμούς, στην απόσπαση της προσοχής, στη σημασία των αναμνήσεων και στις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ διακατέχεται έντονα από το στοιχείο της φαντασίας.

Το σενάριο είναι το ακόλουθο: Ένας θρύλος αναπαράγεται από τα παιδιά, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει ένας Θεός του Θανάτου, ή αλλιώς Shinigami, ο οποίος μπορεί να ελευθερώσει τους ανθρώπους από ό,τι τους ταλανίζει. Αυτός ο Άγγελος του θανάτου έχει ένα όνομα: Boogiepop. Ο θρύλος αυτός όμως εν τέλει είναι πραγματικός και πολλά άσχημα πράγματα ξεκινούν να συμβαίνουν στο σκοτάδι. Ο τρόμος παίρνει πολλές μορφές, ενώ εκεί έξω κρύβεται κάτι και κανείς δεν είναι πια ασφαλής…

Το Boogiepop Phantom αξίζει κάθε λεπτό από τον χρόνο σας. Είναι ένα αριστούργημα το οποίο δεν έχει λάβει την προσοχή που του αρμόζει και πραγματεύεται βαριά και σύνθετα μηνύματα, ενώ ταυτόχρονα είναι αποστομωτικά ειλικρινές. Με λίγα λόγια, είναι το horror στα καλύτερά του!

Another

misakimei
Ο κόσμος καίγεται και η Mei…

Το Another προβλήθηκε το 2012, σε παραγωγή του στούντιο P.A. Works. Αποτελείται συνολικά από δώδεκα επεισόδια και είναι βασισμένο στο ομότιτλο novel του Yukito Ayatsuji, που κυκλοφόρησε το 2009. Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από τον Kōichi που, όταν πηγαίνει στο νέο του σχολείο, παρατηρεί μία ασυνήθιστη ατμόσφαιρα στην τάξη -και ένα ακόμα πιο ασυνήθιστο κορίτσι, την Mei Misaki. Όταν ξεκινά να της μιλάει, περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν στους συμμαθητές τους και στις οικογένειές τους. Έτσι, δεν υπάρχει άλλη λύση, από το να αποκαλυφθεί στον Kōichi η κατάρα του τρίτου τμήματος…

Η ιστορία ακούγεται (και είναι) αρκετά cheesy και χιλιοφορεμένη αλλά, η εξαιρετική αισθητική αποζημιώνει. Είναι μία σειρά που θα θέλει κάποιος να τη παρακολουθήσει με τα φώτα σβηστά, όμως στην πορεία θα αναγκαστεί να τα ανάψει. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, το μυστήριο και η αγωνία πλανώνται στην ατμόσφαιρα και παρόλο που το σενάριο ξεδιπλώνεται αρκετά αργά στην αρχή, καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον. Το Another φέρει κάποιες ομοιότητες με τις ταινίες Final Destination και, όσο το παρακολουθείτε, θα προσπαθείτε να μαντέψετε με ποιον τρόπο θα φύγει από την ζωή το επόμενο θύμα. Παρόλο που η σειρά χάνει κάτι από την μαγεία της όσο προχωράνε τα επεισόδια, είναι -χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά και ανατριχιαστικά horror anime που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Give it a try!

Corpse Party: Tortured Souls

Corpse Party Tortured Souls
Νομίζω αυτό περισσεύει…

Το Corpse Party: Tortured Souls, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, δεν αποτελεί ένα… ευχάριστο θέαμα. Βία, ατελείωτο splatter και τρόμος δίνουν το παρόν κάθε λεπτό, έχοντας ως αποτέλεσμα η σειρά να μην ενδείκνυται για τους μη λάτρεις του είδους. Είναι ένα από τα πιο ωμά και gore anime, το οποίο (αδίκως) συγκρίνεται συχνά με το Elfen Lied. Ο συγκεκριμένος τίτλος ξεκίνησε ως βιντεοπαιχνίδι αλλά, λόγω της μεγάλης του επιτυχίας, δημιουργήθηκαν σειρές, light novels και ταινίες βασισμένες στο αρχικό μοτίβο. Η ιστορία επικεντρώνεται σε μία παρέα μαθητών, οι οποίοι κάνουν ένα τελετουργικό, το οποίο στοχεύει στο να τους κρατήσει ενωμένους και αγαπημένους για πάντα. Κάτι όμως πάει *πολύ* στραβά και καταλήγουν σε μία παράλληλη διάσταση, στοιχειωμένη από βασανισμένα και εκδικητικά πνεύματα. Το να καταφέρουν ξεφύγουν από εκεί θα είναι πιο σύνθετο από όσο φαντάζονται…

To Corpse Party: Tortured Souls δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως ‘ένα από τα πιο βίαια anime που έχουν δημιουργηθεί’. Αποπνέοντας μία αισθητική Silent Hill, καλωσορίζει το θεατή μέσα σε μία ζοφερή και δυσοίωνη πραγματικότητα. Το σενάριο καταφέρνει να εκπλήξει ευχάριστα, μιας και η πλειοψηφία των horror/gore δεν συνηθίζει να έχει τόσες λεπτομέρειες και ανατροπές. Είναι βάναυσο, οπτικά δυσάρεστο και απευθύνεται σε θεατές με γερό στομάχι. Με λίγα λόγια, αποτελεί ένα MUST-WATCH horror anime!

Higurashi: When They Cry/ Kai

higurashi main
Θα περάσουμε μιααα χαρααααά…

Το When They Cry προβλήθηκε το 2006 και αποτελεί παραγωγή του Studio Deen. Είναι η πρώτη σεζόν της σειράς Higurashi, με την δεύτερη να ονομάζεται Kai. Αποτελούμενο συνολικά από 51 επεισόδια και σε σκηνοθεσία της Chiaki Kon, είναι ίσως το πιο θρυλικό horror anime όλων των εποχών, όντας ανατριχιαστικό, απόκοσμο και βάναυσο. Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από μία παρέα φίλων και συμμαθητών, που ζούνε στην επαρχία της Hinamizawa, σε ένα μικρό χωριό που κουβαλάει μία βαριά και ματωμένη κληρονομιά. Φονικά, παράνοιες και διαστρεβλωμένες πραγματικότητες που διαδέχονται η μία την άλλη, καλωσορίζουν τον θεατή σε έναν κόσμο που ο τρόμος ξετυλίγεται με πολλούς τρόπους.

Η σειρά αποτελείται από πολλά μικρά arcs, τα οποία δίνουν απαντήσεις αλλά ταυτόχρονα μπερδεύουν το κοινό. Το Higurashi έχει έντονες αντιθέσεις και τα σχιζοφρενικά στοιχεία εναλλάσσονται με χιούμορ και ξεγνοιασιά, χωρίς όμως το show να χάνει την ωριμότητά του ή να αποκλίνει από τον σκοπό του. Η ιστορία του είναι καλογραμμένη, οι ανατροπές είναι συνεχόμενες, το μυστήριο εντείνεται με την πάροδο των επεισοδίων και ο τρόμος –ψυχολογικός και μη, δίνει δυναμικά το παρόν. Δώστε του μία ευκαιρία, θα σας καθηλώσει!

Orange Bamboo and Butterfly Desktop Background