‘Kaguya-sama: Love is War’ Anime Review

Ο ρομαντισμός μέσα από ένα χιουμοριστικό και ...δολοπλόκο πρίσμα!

Η αγάπη είναι ένας πόλεμος, που συχνά κερδίζεται …χάνοντας. Το Kaguya-sama: Love is War, βασισμένο στο ομότιτλο manga του Aka Akasaka και σε σκηνοθεσία του Mamoru Hatakeyama, δείχνει πως όταν ο εγωισμός μπερδεύεται με τον έρωτα, τα πράγματα δυσκολεύουν ενώ, όταν η αποπλάνηση καταλήγει να γίνει ένα παιχνίδι για το ποιός θα παραδεχτεί πρώτος τα όσα νιώθει, οι συναισθηματισμοί μετατρέπονται σε αδυναμία. Η σειρά εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο μέσω ενός έξυπνου, γλυκού, αλλά και ξεκαρδιστικού πρίσματος. Το πιο δυνατό της σημείο, εκτός από την υπέροχη διήγηση και την άρτια σκηνοθεσία, είναι το γεγονός ότι, αν και είναι ρομαντική κομεντί, απευθύνεται σε ένα πιο ώριμο κοινό, αφού οι βασικοί χαρακτήρες πασχίζουν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον, χρησιμοποιώντας ως μέσο τη λογική και παίζοντας με την ανθρώπινη ψυχολογία. Επιτρέψτε όμως να επεκταθώ παραπάνω.

Σύνοψη

Ο Miyuki και η Kaguya είναι ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου της φημισμένης ακαδημίας Shuchiin. Και οι δύο είναι άριστοι και δημοφιλείς μαθητές, με τον Miyuki να φημίζεται για το λαμπρό μυαλό του και τη Kaguya -κόρη ευκατάστατης οικογένειας, να είναι άψογη σε ό,τι κάνει. Όλοι θεωρούν πως θα ήταν το ιδανικό ζευγάρι αλλά, αν και τρέφουν έντονα συναισθήματα ο ένας για τον άλλον, είναι πολύ εγωιστές για να το παραδεχτούν. Άρα, ποιά είναι η λύση; Κουράγιο και ειλικρίνεια; Όχι! Την απάντηση έχουν οι συνωμοσίες, τα δολοπλόκα σχέδια και το απόλυτο χάος.

Love is War: Review

To Kaguya-sama: Love is War είναι ένα καλογραμμένο show, το οποίο φέρει έντονα το στοιχείο της κωμωδίας. Η χημεία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών είναι συναρπαστική και η σχέση τους δε παύει να εξελίσσεται. Η αντίστοιχη προσοχή όμως, έχει δοθεί και στους υπόλοιπους χαρακτήρες, οι οποίοι δεν είναι απλά side kicks. Αντιθέτως, έχουν έντονες και καλοδουλεμένες προσωπικότητες, κάνοντας το θεατή να τους θυμάται και να τους επιζητά καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας. Η δυναμική μεταξύ των ηρώων και οι αλληλεπιδράσεις τους, καταφέρνουν να κερδίσουν το κοινό, τη στιγμή που η ψυχοσύνθεσή τους ξετυλίγεται μπροστά του, μέσω της χρήσης εσωτερικών μονολόγων. Αυτό, παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον, μιας και τονίζει το πόσο μπορεί να απέχει η σκέψη από τη πράξη. Η εκδοχή του εαυτού του που παρουσιάζει κάποιος στο περίγυρό του, δεν είναι πάντα ειλικρινής ή ακριβής.

Ο δημιουργός προσπαθεί να τονίσει την ανάγκη του να προσπαθεί κανείς για όσα θέλει, καθώς ο φόβος της αποτυχίας μόνο καλά δε φέρνει. Αντιθέτως, στερεί. Εμπειρίες, όνειρα, ανθρώπινες σχέσεις… To Kaguya-sama: Love is War ωθεί το θεατή στο να είναι ξεκάθαρος, τόσο με τον εαυτό του, όσο και με τους γύρω του. Συνεχίζοντας όμως, κάτι που είναι εκπληκτικό στη σειρά αυτή, είναι ότι δε σπαταλά χρόνο σχετικά με το με ποιον θα καταλήξουν οι πρωταγωνιστές -αυτό είναι ξεκάθαρο εξαρχής. Όλον αυτόν το χρόνο που ‘γλιτώνει’, τον εκμεταλλεύεται ώστε να εξελίξει τις προσωπικότητές τους και να εμβαθύνει -πολύ- ικανοποιητικά στη ψυχοσύνθεσή τους. Σε αυτό, συμβάλλει και ο ρόλος του αφηγητή, ο οποίος είναι επεξηγηματικός και στερείται κάθε μονοτονίας, βοηθώντας ταυτόχρονα στην ομαλή έκβαση της ιστορίας.


Αυτό που κεντρίζει τη προσοχή στο συγκεκριμένο anime, είναι το εξής: αντί να καταπιάνεται με το πώς θα εξομολογηθούν τον έρωτά τους οι κεντρικοί ήρωες, αποφασίζει να διηγηθεί το πώς θα πείσουν ο ένας τον άλλον να παραδεχτεί τα συναισθήματα του πρώτος. Είναι μία πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση και παρομοιάζει την αγάπη με έναν Ψυχρό Πόλεμο -και όλα αυτά χρησιμοποιώντας το στοιχείο της κωμωδίας στον υπέρτατο βαθμό. Αν και δεν είμαι λάτρης του Ιαπωνικού χιούμορ και δύσκολα θα γελάσω με αυτό, το Kaguya-sama: Love is War είναι μία από τις λίγες παραγωγές που με έκανε να ξεκαρδιστώ.

Καταλήγοντας, η σειρά αυτή είναι μία όμορφη και έντονη ιστορία, που απεικονίζει τη δυσκολία της εφηβικής μεταβατικότητας και τα εμπόδια που παρουσιάζονται όταν προσπαθούν να συνδυαστούν οι αντιθέσεις (παλιό-νέο, επιθυμία-φόβος κ.α.), χρησιμοποιώντας ως μέσο το χιούμορ, την ωρίμανση των ηρώων και μία έξυπνη προσέγγιση.

Artwork

Η παραγωγή του Kaguya-sama: Love is War, είναι υπέροχη σε όλους τους τομείς. Είναι μία σειρά υψηλού επιπέδου και η ποιότητά στο animation, τη σκηνοθεσία, τη διήγηση και τη μουσική, ξεπερνά τις προσδοκίες. Αρχίζοντας όμως με τη σκηνοθεσία, αξίζει να αναφερθεί πώς ο Mamoru Hatakeyama και το ιδιαίτερο στιλ του, γεμάτο πειραματισμούς και ενδιαφέρουσες προοπτικές, απογειώνει τη σειρά. Ο τρόπος που χειρίζεται τους περιβάλλοντες χώρους και το πώς προσδίδει ένταση στους εσωτερικούς μονολόγους των χαρακτήρων, είναι άξια προσοχής. Εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το rotoscoping και επιλέγοντας τις κατάλληλες χρωματικές παλέτες, καταφέρνει να χαρίσει στο κοινό ένα αξιομνημόνευτο αποτέλεσμα. Το soundtrack που έχει επιλεχθεί, σε σύνθεση του Kei Haneoka. καταφέρνει να δέσει υπέροχα με τα παραπάνω, εντείνοντας τα συναισθήματα.

Όσον αφορά το voice acting, οι ηθοποιοί έβαλαν τα δυνατά τους, χαρίζοντας έντονες ερμηνείες και αποδίδοντας υπέροχα όλη τη ποικιλία συναισθημάτων. Τα εύσημα για αυτό το καλό αποτέλεσμα παίρνουν -μεταξύ άλλων, οι: Aoi Koga (Zombieland Saga, Fairy Gone), Makoto Furukawa (My Hero Academia, Fairy Tail)  και Ryōta Suzuki (AFTERLOST, Tsurune).

Facts

  1. Το Kaguya-sama: Love is War είναι ένα από τα πιο δημοφιλή romance manga παγκοσμίως, έχοντας πουλήσει περισσότερα από τρεισήμισι εκατομμύρια αντίτυπα, προτού καν κυκλοφορήσει το anime.
  2. Στην Ιαπωνία, η σειρά θα ονομαζόταν IQ.
  3. Tο 2019 κυκλοφόρησε η live-action εκδοχή της ιστορίας, σε σκηνοθεσία του Hayato Kawai.
  4. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση αναφορικά με την 4η σεζόν.
  5. To ομότιτλο manga ολοκληρώθηκε το 2022.

Closure

To Kaguya-sama: Love is War είναι ένα άκρως διασκεδαστικό anime. Παρουσιάζει μία χαριτωμένη ιστορία, γεμάτη εγκεφαλικά παιχνίδια και έξυπνους χαρακτήρες. Προσεγγίζει το ρομαντισμό μέσα από ένα χιουμοριστικό και …δολοπλόκο πρίσμα, καταφέρνοντας να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή ζωντανό. Ακόμα και αν είναι εύκολα προβλέψιμο το ότι οι δύο πρωταγωνιστές θα καταλήξουν μαζί, οι εντάσεις και οι ανατροπές δεν έχουν σταματημό, ενώ η εφηβική, παθιασμένη ανωριμότητα, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη χρήσης της ευφυίας, κάνουν αυτή τη σειρά μοναδική. Σας τη προτείνω ανεπιφύλακτα!

Kaguya-sama: Love is War
ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΟ, ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΟΛΟΠΛΟΚΟ
Εφηβική, παθιασμένη ανωριμότητα και ασυνήθιστη χρήσης της ευφυίας, σε ένα setting που οι συναισθηματισμοί θεωρούνται αδυναμία
Pros
Υπέροχοι χαρακτήρες
Ενδιαφέρουσα προσέγγιση του romance - η αγάπη αποδίδεται σαν να είναι ο Ψυχρός Πόλεμος
Animation & voice acting πολύ υψηλού επιπέδου
Cons
Η σειρά, στον πυρήνα της, είναι προβλέψιμη
MerodiMerodiMerodiMerodiMerodi
4.5
WORTHS IT
Orange Bamboo and Butterfly Desktop Background