Ichiro and Hiro from inuyashiki
Ichiro and Hiro from inuyashiki
Ichiro and Hiro from inuyashiki

Inuyashiki Anime Review

Μία έντονη και αμφιλεγόμενη σειρά

Η σειρά με τίτλο Inuyashiki κυκλοφόρησε το 2017, σε παραγωγή του Studio MAPPA και σκηνοθεσία του ταλαντούχου Keiichi Sato. Βασισμένη στο manga του Hiroya Oku, είναι έντονη και αμφιλεγόμενη, κάνοντας το θεατή είτε να τη λατρεύει , είτε να τη μισεί. Παρόλο που η προσέγγισή της χρήζει συζήτησης σε πολλές περιστάσεις, η υπέροχη εξέλιξη των χαρακτήρων και το ενδιαφέρον σενάριο καταφέρνουν να κερδίσουν το κοινό. Επίσης, το γεγονός πως ο βασικός πρωταγωνιστής ξεφεύγει από το στερεότυπο που θέλει τους κεντρικούς ήρωες των anime να είναι πάντοτε χαριτωμένοι έφηβοι, αποτελεί αναμφίβολα μία ευχάριστη έκπληξη. Επιτρέψτε μου όμως να επεκταθώ!

Synopsis

Το Inuyashiki αφηγείται την ιστορία του 50χρονου Ichiro, που ζει μια άθλια ζωή. Έχοντας μια μίζερη δουλειά, όπου κανείς δε του δίνει σημασία, μία οικογένεια που τον αγνοεί και μία δυσοίωνη διάγνωση για καρκίνο, δε του έχει απομείνει καμία χαρά. Ο θάνατός του αναμένεται σύντομα και εκείνος εξακολουθεί να μην έχει κανέναν για να το συζητήσει. Μία από αυτές τις μουντές μέρες, καθώς είναι με το σκύλο του σε ένα πάρκο και κλαίει, ο ίδιος και ένας έφηβος εν ονόματι Hiro, δέχονται χτύπημα από ένα …διαστημόπλοιο και μετατρέπονται σε εξωγήινα ρομπότ -διατηρώντας όμως τις αναμνήσεις και τις προσωπικότητές τους. Τότε, ο Ichiro αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τις νεοαποχθείσες δυνάμεις του για να βοήθησει τους ανθρώπους και να βελτιώσει τις ζωές τους. Στον αντίποδα όμως, ο Hiro, βρίσκει σε αυτές μία διέξοδο για τη κρυφή οργή του και αποφασίζει να τις χρησιμοποιήσει για κακό… 

Review

Η ιστορία επικεντρώνεται κυρίως στους δύο βασικούς χαρακτήρες, καθώς και στο στενό τους περίγυρο. Καθώς παλεύουν να βρουν μέσα τους έναν ορισμό για την ανθρωπότητα που να τους ταιριάζει, χρησιμοποιούν τις υπερδυνάμεις τους με τρόπο βασισμένο στις προσωπικές τους απόψεις, νιώθοντας ολοένα και πιο ζωντανοί. Ο Ichiro αποφασίζει να σώσει την ανθρωπότητα, ενώ ο Hiro προσπαθεί να την εξαλείψει. Ο μεσήλικας Ichiro, ο οποίος δυσκολεύεται να ανακαλύψει τις δυνατότητες των νέων του ικανοτήτων, κρατά την οικογένειά του στο σκοτάδι. Ο πόνος του, αντί να τον σκληρύνει, τον κάνει πιο συμπονετικό στα ανθρώπινα βάσανα και του γέννησε μέσα του την επιθυμία να προσφέρει απλόχερα τη λύτρωση. 

Αντιθέτως, ο Hiro έχει έντονες σαδιστικές τάσεις και καταπιεσμένο θυμό, ο οποίος εκδηλώθηκε με τη πρώτη ευκαιρία. Ο έφηβος είναι το άκρως αντίθετο του Ichiro: Είναι νέος, υγιής, όμορφος και δημοφιλής. Ωστόσο είναι κοινωνιοπαθής και αδυνατεί να βιώσει συναισθήματα χαράς ή ευχαρίστησης. Οι μόνοι για τους οποίους δείχνει να ενδιαφέρεται είναι η μητέρα του και ο καλύτερός του φίλος, ο Andou. Ο Andou έχει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της ιστορίας και η παρουσία του συμβάλει στην εξέλιξη των χαρακτήρων. Επιστρέφοντας όμως στον Hiro, αξίζει να αναφερθεί πως κρύβει πίσω του μία δύσκολη οικογενειακή ιστορία. Όντας παιδί μίας διαζευγμένης μητέρας, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, κάνει το θεατή να σκεφτεί πως αυτό του το υπόβαθρο τον οδήγησε στο να γίνει σαδιστής. Στη πραγματικότητα όμως, ο χαρακτήρας του θυμίζει πιότερο εγγενή ψυχοπαθή, παρά κάποιον που οδηγήθηκε στην εγκληματικότητα λόγω των βιωμάτων του. Ο πόνος του χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τα κακά που διαπράττει, σε αντίθεση με του Ichiro, που έγινε η κινητήρια δύναμη για να παλέψει να κρατήσει ζωντανό ό,τι καλό είχε μέσα του. 

Μέσα από τις απόψεις των Ichiro και Hiro, η σειρά εξετάζει το τί σημαίνει να ζει κανείς ‘’ανθρώπινα’’, ενώ παράλληλα αμφισβητεί πολλές καθολικές, σταθερές αξίες και κάνει το θεατή να διερωτάται για τις δικές του. Έχοντας ασαφή όρια μεταξύ του καλού και του κακού, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και έντονο συναισθηματικό αντίκτυπο, δε μπορώ παρά να σας προτείνω να τη παρακολουθήσετε!

Artwork

Το artwork του Inuyashiki Last Hero είναι αξιοπρεπές. Διαθέτει τη δική του, ιδιαίτερη αισθητική και αποτελείται από μία ενδιαφέρουσα, ελαφρώς καταθλιπτική, παλέτα ψυχρών αποχρώσεων, η οποία σχετίζεται με τα μουντά, αστικά τοπία που αποτυπώνονται στη σειρά. Αξίζει να αναφερθεί όμως πως, παρόλο που η προσπάθεια είναι καλή στο σύνολό της, το αποτέλεσμα καμιά φορά φαντάζει αφύσικο. Δηλαδή, αν και τα ειδικά εφέ είναι εντυπωσιακά και προσεγμένα, δυσκολεύονται να συνδυαστούν σωστά με το παραδοσιακό animated στιλ του anime. Τέλος, χρησιμοποιείται και η τεχνική του Rotoscoping, του οποίου η χρήση θα σας εντυπωσιάσει, αλλά δε θα σας συνεπάρει.

Ερχόμενοι στο soundtrack, αυτό είναι σε σύνθεση του ταλαντούχου Yoshihiro Ike και καταφέρνει να μείνει αλησμόνητο. Ο συνθέτης, έχοντας επιμεληθεί ήδη τη μουσική σε σειρές όπως το Dororo ή το To The Abandoned Sacred Beasts, γνωρίζει πώς να εντείνει τα εκάστοτε συναισθήματα, χρησιμοποιώντας τις νότες και τους ήχους με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Τέλος, όσον αφορά το voice acting, αυτό αποδίδεται υπέροχα από καταξιωμένους ηθοποιούς, όπως οι Fumiyo Kohinata και Nijirō Murakami.

Closure

Δίχως αμφιβολία, το Inuyashiki είναι ένα από τα anime που πρέπει να παρακολουθήσει κάποιος. Ίσως να απέχει από τη τελειότητα, παρόλα αυτά είναι μοναδικό και προσεγγίζει τη θεματολογία του μέσα από μία ιδιαίτερη σκοπιά, καταφέρνοντας έτσι να ξεχωρίσει μέσα στη τεράστια βιομηχανία της Ιαπωνικής αυτής μορφής τέχνης. Δώστε του μία ευκαιρία!

Σοφία Ευαγγελίδου

Orange Bamboo and Butterfly Desktop Background