Attack on Titan Season 4 Part 3 founding titan
Attack on Titan Season 4 Part 3 founding titan

Attack On Titan Season 4 Part 3: Anime Episode Review

Το επεισόδιο συνάντησε ή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας; Ή μήπως ήταν ανάξιο αυτών;

*Το άρθρο περιέχει spoilers για το Attack on Titan:  Season 4 Part 3*

Το Attack On Titan αποτελεί το πιο πολυσυζητημένο anime των τελευταίων ετών – και όχι άδικα. Υπάρχουν ελάχιστοι που δεν το γνωρίζουν, έστω και ονομαστικά, μιας και έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις για όλους τους σωστούς λόγους. Είναι βασισμένο στο manga του Hajime Isayama, που ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 2009 και τόσο η έντυπη όσο και η animation εκδοχή του, έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές, κάνοντας το ένα από τα show που κανείς δεν πρέπει να χάσει. 

Η σειρά λοιπόν, που ξεκίνησε να προβάλλεται το 2013, οδεύει (μετ’ εμποδίων) στο τέλος της. Στο μονόωρο επεισόδιο που έκανε πρεμιέρα στις 3 Μαρτίου, είδαμε τους χαρακτήρες για πρότελευταία φορά στις οθόνες μας. Ας ρίξουμε λοιπόν μία βαθύτερη ματιά στα δρώμενα, εξετάζοντας το αν συνάντησε ή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας – ή αν ήταν ανάξιο αυτών!

Plot

Το Rumbling λαμβάνει χώρα, με τους Τιτάνες να ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ο Eren, αφότου υποκίνησε κάθε πιθανή κατάσταση προς όφελος του σκοπού του, έχει οικειοποιηθεί πλέον τον ρόλο του παρατηρητή, ατενίζοντας από μακριά έναν άσπλαχνο κόσμο, που ουδέποτε έμοιασε με τα όσα είχε πλάσει στην φαντασία του.

Οι προδότες φίλοι του, έχοντας συμμαχίσει με τους πάλαι ποτέ εχθρούς τους, πασχίζουν να αποτρέψουν τον αφανισμό της ανθρωπότητας χρησιμοποιώντας όσα μέσα έχουν στη διάθεσή τους. Μία τιτάνια σύγκρουση (hue hue) είναι προ των πυλών και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να την αποτρέψει…

Attack On Titan Season 4 Part 3 Review

To Rumbling

To επεισόδιο ξεκινά με βίαιες, αιματοβαμμένες σκηνές, που αναδύουν πόνο, σήψη και δυσφορία. Ο θεατής κάνει ταυτίσεις, φέρνοντας στο μυαλό του όλες τις θηριωδίες που έχει παρακολουθήσει να διαπράττονται στο παραλθόν και δεν μπορεί παρά να συμπονέσει τον λαό του Marley. Εστιάζοντας ωστόσο στους Marleyns, στους απλούς πολίτες, έχουμε ήδη αντιληφθεί πως ο φόβος δεν αποτελεί κάτι νέο για εκείνους. Προϋπήρχε. Ανισσότητες, βία, φτώχεια και τρόμος ήταν λίγα μόνο από τα όσα αντιμετώπιζε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών και αυτής της χώρας. O φοβισμένος λαός και στις δύο πλευρές, λοιπόν, υποδηλώνει μία τυραννική κυβέρνηση και όπως έχει πει και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, “Η ελευθερία δεν δίνεται ποτέ εθελοντικά από τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο.” Αυτό λοιπόν αποφάσισε να πράξει ο Eren, αδιαφορώντας για το εύρος των συνεπειών της απόφασής του. 

Οι Eldians και στις δύο πλευρές του κόσμου, πρόθυμα θυσίασαν στοιχειώδεις ελευθερίες με αντάλλαγμα την ασφάλεια. Ωστόσο, με αυτή τους την απόφαση, μήτε ήταν τελικά ασφαλείς, μήτε πλέον άξιοι ελευθερίας, σύμφωνα με τον daddy material Eren.

Oι Avengers & και η Zoe

Όσο το Rumbling λαμβάνει χώρα, οι φίλοι του Eren πασχίζουν να τον σταματήσουν. Εν μέσω πλάνων της προσπάθειας που καταβάλλουν, έχοντας αντίπαλο τον χρόνο, “φυτρώνει” το love story του Armin και της Annie. Ωστόσο, δεν θα αναλλωθώ περαιτέρω σε αυτό, καθώς αποτελεί το πιο ανάλατο, χλιαρό και out-of-place ειδύλλιο που έχω παρακολουθήσει. 

Έτσι, φτάνουμε στον μεγάλο πρωταγωνιστή του επεισοδίου: την υπέροχη Zoe. Η Zoe, η οποία έχει χάσει την φιλομάθεια, την ζωντάνια και το κέφι που την διακατείχε, όντας πλέον μία σκιά του εαυτού της, αποφασίζει να προβεί στην υπερτατη θυσία. Λαμβάνοντας αυτή την απόφαση και συνειδητοποιώντας πως όλα σύντομα θα τελειώσουν, ξαναβρίσκει λίγη από τη χαμένη της ενέργεια, χαρίζοντας στον θεατή γλυκόπικρες στιγμές νοσταλγίας και γέλιου. Αποκορύφωμα της μεγάλης στιγμής της αποτελεί η συνάντηση με τους παλιούς συμμάχους της, οι οποίοι την υποδέχονται στη μεταθάνατον ζωή, εντείνοντας τον συναισθηματισμό στο έπακρο. Παρόλο που η εν λόγω σκηνή μπορεί να επικριθεί για έλλειψη συνοχής, συγκριτικά με το πώς χειριζόταν η σειρά την έννοια του θανάτου έως τώρα, η αλήθεια είναι πως φέρνει ένα αίσθημας ολοκλήρωσης, κλείνοντας όμορφα τον βίαιο κύκλο της ζωής της Zoe.

Damn, you invisible onion-cutting ninjas! :'(

Η Ελευθερία

Το διήγημα του Eren για την ελευθερία προσδίδει λογική στα δρώμενα της σειράς και αιτιολογεί την απόφασή του να μην εμποδίσει τους φίλους του από το να προσπαθήσουν να τον σταματήσουν. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση από πλευράς του, θα φάνταζε “ξένη” και θα στερούταν στοιχειώδους συνοχής. Επιμένοντας στις προσωπικές αξίες του, ο Eren επιτρέπει στους φίλους του να είναι ελεύθεροι να τον σταματήσουν – όμως, τους αφήνει μονάχα μία επιλογή για τον τρόπο που μπορούν να το κάνουν αυτό…

Artwork

Το artwork του Attack on Titan Season 4 Part 3 παρουσίασε αισθητή βελτίωση στο εικαστικό κομμάτι. Οι κινήσεις χαρακτηρίζονται από ρευστότητα, το CGI φαντάζει φυσικό και οι χρωματικές παλέτες είναι έντονες, γεμάτες φως και χρώμα. Η απαλότητα με την οποία εναποτίθενται το φως στους ήρωες και στους περιβάλλοντες χώρους, αφήνει μία επίγευση της τεχνικής του Wit Studio – το οποίο είχε δημιουργήσει τις πρώτες τρεις σεζόν του Attack on Titan. Αυτό, μονάχα θετικό μπορεί να είναι! 

Ερχόμενοι στο soundtrack, αυτό αποτέλεσε το μεγαλύτερο μειονέκτημα της παραγωγής. Όντας ανύπαρκτο σε κομβικά σημεία (λόγου χάρη, πόσο πιο εντυπωσιακό θα ήταν το Rumbling, έχοντας ένα epic opera soundrack ως χαλί;), έως άτοπο σε άλλα (η μουσική υπόκρουση κατά την τελευταία μάχη της Zoe και κατά την προσγείωση των Avengers φίλων του Eren στην τιτάνια ράχη του), με έκανε να δακρύσω για τους λάθος λόγους. Δυστυχώς, η επιλογή λανθασμένης μουσικής υπόκρουσης ή/και η πλήρη έλλειψη αυτής, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της εμπειρίας.

Τέλος, αναφορικά με το voice acting, αυτό αποδίδεται με γλαφυρότητα  και έντονο συναισθηματισμό από καταξιωμένους seiyuus, όπως οι: Yuki Kaji (Deadman Wonderland, Your Lie in April), Yui Ishikawa (A Silent Voice, Violet Evergarden), Yoshimasa Hosoya (Death Parade, Banana Fish), Hiroshi Kamiya (Psycho-Pass, Pokemon) και Romi Park (Monster, NANA). 

Attack on Titan Season 4 Part 3: Επίλογος

Το εν λόγω επεισόδιο, παρότι είχε κάποιες έντονες σκηνές, δεν κατάφερε να έχει ισχυρό αντίκτυπο. Υπήρχαν πολλές ήσυχες στρατηγικές συζητήσεις, χωρίς ζωή και ένταση, γενικευμένες κουβέντες, έλλειψη σταθερής ροής και παροδικές εκρήξεις δράσης. Παρόλη τη μικρή του διάρκεια, δυστυχώς, δεν κατάφερε να με κρατήσει προσηλωμένη στην οθόνη, μη όντας αντάξιο των προσδοκιών. Το βάρος για την δυσαρέσκειά μου το αποδίδω στην απόδοση καθώς στο manga, τα εν λόγω chapters, με είχαν αφήσει με κομμένη την ανάσα.

Τώρα μένει να δούμε το πώς θα χειριστεί το Studio Mappa το τελευταίο μέρος του Attack on Titan, το Φθινόπωρο, που αναμένεται να έχει διάρκεια μίας ώρας.

Attack on Titan Season 4 Part 3 founding titan
Attack On Titan Season 4 Part 3
ΜΗ ΑΝΤΑΞΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ
Παρότι υπήρχαν κάποιες έντονες σκηνές, το επεισόδιο δεν κατάφερε να έχει ισχυρό αντίκτυπο
Pros
Είδαμε την ενέργεια της Zoe να επιστρέφει για λίγο (και ένα glimpse από την πλάτη της Sasha)
Βελτιωμένο artwork
Ενδιαφέροντα κοινωνικά και πολιτικά μηνήματα
Cons
"Στεγνοί" διάλογοι και σιωπηλές στιγμές
Η άβολη αλληλεπίδραση της Annie και του Armin
ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΝ EREN ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΤΣΙΔΑΚΙ ΤΟΥ.
Η μουσική. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΜΟΥΣΙΚΗ?
MerodiMerodiMerodiMerodiMerodi
3
Meh
Orange Bamboo and Butterfly Desktop Background