gibli
gibli

How Do You Live?: Η Νέα Ταινία του Hayao Miyazaki

Το γλυκόπικρο αντίο του Hayao Miyazaki αναμένεται να μας αποδείξει πως η μαγεία δε τελειώνει ποτέ

Το κύκνειο άσμα ενός μεγάλου καλλιτέχνη

Το How Do you Live? αποτελεί ένα επερχόμενο φιλμ του Studio Ghibli, σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Hayao Miyazaki. Ο τίτλος του είναι επηρεασμένος από το ομότιτλο νόβελ του 1937, γραμμένο από τον Yoshino Genzaburo. Παρόλο που οι πρώτες φήμες τo ήθελαν να κυκλοφορεί εντός του 2020, στη πραγματικότητα απέχουμε λίγα έτη πριν καταφέρουμε να το απολαύσουμε, με το επικρατέστερο σενάριο να τοποθετείται μέσα στο 2023.

Ας δούμε όμως τι γνωρίζουμε ως τώρα για αυτή τη ταινία, η οποία πιθανότατα θα είναι το κύκνειο άσμα ενός μεγάλου δασκάλου του Ιαπωνικού animation. 

Σενάριο

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, τον Junichi Honda, ο οποίος έχασε το πατέρα του και διαμένει μαζί με το θείο του. Το σενάριο ακολουθεί τη πνευματική του ανάπτυξη και εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις του με τον συγγενή και τους φίλους του. Αξίζει να τονιστεί πως η πλοκή της δε βασίζεται στο προαναφερθέν βιβλίο, το οποίο ωστόσο έχει καίρια σημασία για το πρωταγωνιστή. Αν και προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, όλο το επίτευγμα περιγράφεται ως μία ‘’μεγάλη, φανταστική ιστορία’’.

Το χρονικό της δημιουργίας

Το 2013 ο Hayao Miyazaki δήλωσε πως συνταξιοδοτείται λόγω ηλικίας και έτσι, εύλογα, το κοινό θεώρησε πως το The Wind Rises θα ήταν το τελευταίο του αριστούργημα. Όμως το 2016 όλα ανατράπηκαν, αφού γνωστοποιήθηκε πως θα επιστρέψει με μία ακόμα ταινία, το How Do you Live?. Έκτοτε, όλοι περιμένουν με ανυπομονησία τη κυκλοφορία της.

Ο Toshio Suzuki, ένας εκ των συνιδρυτών του Studio Ghibli και καλός φίλος του Hayao Miyazaki, δήλωσε πως μία μεγάλη ομάδα, αποτελούμενη από εξήντα animators, εργάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του φιλμ και πως η παραγωγή δε διακόπηκε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρόλα αυτά, απέχουν τρία με τέσσερα έτη από την ολοκλήρωσή της. 

Ο λόγος για το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται έγκειται στο ότι όλα τα καρέ είναι ζωγραφισμένα στο χέρι (όπως συμβαίνει πάντα στο Studio Ghibli άλλωστε) και ότι, για αυτό το φιλμ, σχεδιάζονται περισσότερα καρέ από ότι στα προηγούμενα. Αξίζει να αναφερθεί πως κάθε μήνα ολοκληρώνεται ένα λεπτό animation, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε μόλις δώδεκα λεπτά ανά ημερολογιακό έτος. Η παραγωγή του How Do you Live? ξεκίνησε το 2017 και έκτοτε, έως και τα τέλη του 2020. είχαν δημιουργηθεί μόλις τριάντα έξι λεπτά. Αναλογιζόμενος κανείς αυτό, δε προξενεί εντύπωση το γεγονός πως η κυκλοφορία της αναμένεται να καθυστερήσει. 

Παρόλο που το 2018 ο Suzuki δήλωσε πως το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί το 2021 ή το 2022, ο Hayao Miyazaki τον διέψευσε τα τέλη του 2019, δηλώνοντας πως χρειάζονται τουλάχιστον άλλα τρία έτη. Ο σκηνοθέτης πρόσθεσε επίσης πως στο παρελθόν η ομάδα του δημιουργούσε δέκα λεπτά animation ανά μήνα, κάτι το οποίο όμως δεν εξυπηρετεί τις βλέψεις του για το κύκνειο άσμα του. Ο Suzuki είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για την επιστροφή του Miyazaki στη παραγωγή, μιας και θεωρούσε δύσκολο το να καταφέρει να παρουσιάσει κάτι τόσο μοναδικό όσο τα προηγούμενα έργα του, τα οποία αγγίζαν τη τελειότητα. 

Όμως, τα έως τώρα δεδομένα για το How Do you Live? , προμηνύουν το αντίθετο.

O λόγος της επιστροφής

Η αιτία που ο Hayao Miyazaki επέλεξε να δημιουργήσει ένα ακόμα, τελευταίο φιλμ, είναι ο εγγονός του. H αγάπη του για εκείνον έγινε η κινητήρια δύναμη και αποφάσισε να αναλάβει πάλι τα ηνία, αφιερώνοντάς του το How Do you Live?, θέλοντας να τον αποχαιρετίσει, αφήνοντάς του αυτή την όμορφη κληρονομιά. Πιθανότατα αυτή είναι και η αιτία που επέλεξε ένα αγόρι για πρωταγωνιστή, αφού τυπικά συνηθίζει να χρησιμοποιεί δυναμικές, νεαρές γυναίκες ως κεντρικούς ήρωες. 

Τελικές σκέψεις

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η επερχόμενη αυτή ταινία θα είναι αποτέλεσμα αγάπης και σκληρής δουλειάς. Χωρίς αμφιβολία θα περιλαμβάνει στοιχεία μαγικού ρεαλισμού -το σήμα κατατεθέν του Studio Ghibli, ενώ παράλληλα θα εξετάζει φιλοσοφικές έννοιες μέσα από ένα φανταστικό, αλλά ώριμο πρίσμα. Το γλυκόπικρο αντίο του Hayao Miyazaki αναμένεται να μας αποδείξει πως η μαγεία δε τελειώνει ποτέ! 

Orange Bamboo and Butterfly Desktop Background