ID: INVADED
ID: INVADED

 “Id:Invaded”: Anime Series Review

Ένα αινιγματικό αστυνομικό μυστήριο, γεμάτο αλληγορίες, που ψυχαγωγεί και ωθεί τον θεατή σε σκέψεις

To Id:Invaded δεν είναι μία απλή αστυνομική σειρά – είναι αναμφίβολα ένα από τα άνιμε του 2020 που αξίζουν προσοχή. Μία εξαιρετική δουλειά του Studio NAZ, που συνδύασε τις σκέψεις του συγγραφέα Otarou Maijou με τις σκηνοθετικές ικανότητες του Ei Aoki – ένα συναρπαστικό ταξίδι σε μία μυστηριώδη μελλοντική κοινωνία, γεμάτο αλληγορίες. Μπορεί να είναι ένα «one cour» anime, αλλά καθένα από τα επεισόδιά του είναι τόσο γεμάτο που, πραγματικά, τα 13 επεισόδια είναι αρκετά.

Σύνοψη

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου οι εγκέφαλοι εγκληματιών συνδέονται με έναν μοναδικό τρόπο. To Mizuhanome system είναι ένα σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τη χρήση ενός ντετέκτιβ που έχει σκοτώσει άνθρωπο τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του. Ο ντετέκτιβ βουτάει σε έναν αινιγματικό κόσμο, δημιουργημένο από το υποσυνείδητο ενός εγκληματία. Παρατηρώντας την σύντομη εκδρομή του ντετέκτιβ σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο, η αστυνομία βρίσκει στοιχεία που βοηθούν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια του Id:Invaded είναι το ψυχολογικό. Ασχολούμενος με ψυχολογικά τραυματισμένους ανθρώπους στο έργο του, ο Otarou Maijou παρουσιάζει το – κάποιες φορές μικρό – κενό μεταξύ σωστού και λάθους, αρετής και αμαρτίας, επιτυχίας και αποτυχίας. Δημιουργεί ένα συναισθηματικό rollercoaster που οδηγεί κυρίως ο βασικός πρωταγωνιστής, Akihito Narihisago, αλλά και άλλοι χαρακτήρες όπως η Kaeru, ο Fukuda και η Hondoumachi.

Χαρακτήρες

Αυτό το rollercoaster είναι επιτυχημένο, διότι η ανάπτυξη χαρακτήρων είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε. Γνωρίζοντας τον πρωταγωνιστή μέσω των περιπετειών του στους υποσυνείδητους κόσμους και όσο αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής, ως ντετέκτιβ ή και ως απλός πολίτης, αναρωτιόμαστε: είναι πραγματικά εγκληματίας; Θέλει να βοηθήσει τους συνανθρώπους του ή μισεί την ανθρωπότητα; Πολλά ερωτήματα τέτοιου είδους αναδύονται κατά διαστήματα στο μυαλό μας, από την αρχή της σειράς. Τα επεισόδια 9 και 10 είναι η κλιμάκωση του χαρακτήρα του και μας δείχνει τον πραγματικό του εαυτό.

Εκτός από τον πρωταγωνιστή, οι περισσότεροι χαρακτήρες έχουν τη δική τους ιστορία και εξέλιξη και, αν ο θεατής είναι προσεκτικός, σίγουρα θα καταλάβει κάποια από τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας τους και θα νιώσει ικανοποιημένος. Όμως, οι βαθιές, ποιητικές και καμιά φορά όχι τόσο ευνόητες σκέψεις του Maijou είναι δίκοπο μαχαίρι. Κάποιοι λατρεύουν την ιδέα, άλλοι όχι.

Id:Invaded: Επιρροές

Για άλλη μία φορά, οι Ιάπωνες ενθουσιάζουν με τον τρόπο που αξιοποιούν τις πηγές έμπνευσής τους. Στο Id:Invaded, πολλά έργα που ενέπνευσαν την ιστορία μπορούν να παρατηρηθούν. Κάποια από αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Paprika» του Yasutaka Tsutsui
  • Το «Inception» του Christopher Nolan
  • Το «Drill hole in my brain”, παλαιότερο έργο του Otarou Maijou
  • Η αστυνομική τηλεοπτική σειρά «Bones», στην υπόθεση Gravedigger

Id:Invaded και Psycho-Pass

Πολλοί πιστεύουν ότι και το Psycho-Pass (ή αλλιώς Inspector Akane Tsunemori, στο manga), του Gen Urobuchi, επηρέασε το γράψιμο του Id:Invaded. Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία – είναι και τα δύο αστυνομικά έργα σε φανταστική κοινωνία του μέλλοντος, οι ντετέκτιβ είναι πρώην εγκληματίες, οι πρωταγωνιστές έχουν σκοτεινό παρελθόν. Μπορεί να κερδίζουν παρόμοιο κοινό τα δύο έργα, όμως η εκτέλεση του Id:Invaded διαφέρει πολύ από αυτή του Psycho-Pass, καθώς οι συγγραφείς θέλουν να περάσουν διαφορετικά μηνύματα και οι προβληματισμοί τους είναι εξίσου διαφορετικοί.

Artwork & Sound

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η καλλιτεχνική πλευρά της σειράς. O Ei Aoki (Fate/Zero, Kara no Kyoukai 1) κάνει για άλλη μία φορά καταπληκτική δουλειά ως σκηνοθέτης ενώ το art style είναι γεμάτο χρώματα που υποστηρίζουν τη φαντασία του συγγραφέα. Οι voice actors είναι ανεπανάληπτοι – κυρίως ο διάσημος Kenjirou Tsuda (Demon Lord, Retry!, To the Abandoned Sacred Beasts), ο οποίος βραβεύτηκε στα Seiyuu Awards της Ιαπωνίας ως ο καλύτερος άνδρας seiyuu του 2020 για τον ρόλο του ως Narihisago.

Εκτός της μαγικής φωνής του Tsuda, το Studio NAZ σίγουρα έκανε σωστή δουλειά στην επιλογή opening, ending και insert τραγουδιών. Το opening είναι το πιασιάρικο «Mr. Fixer» του Sou, το οποίο μαζί με τα visuals σε βάζει στο κλίμα επιτυχώς. Για τους θαυμαστές του τραγουδιστή και κιθαρίστα MIYAVI, το Id:Invaded δεν επιτρέπεται να προσπεραστεί, διότι χρησιμοποιήθηκαν τα καλύτερα τραγούδια του μουσικού άλμπουμ του 2019 «No Sleep Till Tokyo»: τo δυναμικό «Other Side» ως ending song, καθώς και τα «Samurai 45» και «Butterfly» ως insert songs. Επίσης το τραγούδι του ίδιου καλλιτέχνη «Up» χρησιμοποιήθηκε στην αρχή του πρώτου επεισοδίου και ως ending στο τελευταίο και τέλος, εκτός της αξέχαστης δουλειάς του MIYAVI, το συναισθηματικό insert song του δέκατου επεισοδίου «Memories of Love» της Suenami Hiroshi έκανε τους θεατές να ξεμείνουν από χαρτομάντιλα και ήταν η τέλεια επιλογή από τον Ei Aoki για αυτήν την σκηνή.

Επίλογος

Κλείνοντας, ας υπογραμμίσουμε ότι το Id:Invaded είναι ένα αινιγματικό αστυνομικό μυστήριο που ψυχαγωγεί και ωθεί τον θεατή σε σκέψεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τη δουλειά του Studio NAZ, εκτός του ότι είναι πολύ καλό στο να πετυχαίνει στο συναίσθημα, το Id:Invaded είναι ταυτόχρονα μία αξέχαστη οπτικοακουστική εμπειρία για το μεγαλύτερο μέρος του κοινού. Εν ολίγοις, είναι σχεδόν απίθανο να μην απολαύσει κάποιος αυτό το έργο!

ID: INVADED
Id:Invaded
ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ROLLERCOASTER
Θα διασκεδάσετε το μυστήριο και τα αινίγματα, θα ζήσετε μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία, θα νιώσετε τον πόνο των χαρακτήρων, θα ταξιδέψει το μυαλό σας!
Pros
Μυστήριο, επιστημονική φαντασία, μουσική και χρώματα δημιουργούν την ιδανική ατμόσφαιρα
Είναι και episodic αλλά και μια ολόκληρη ιστορία
Εξετάζει ψυχολογικά τραύματα και ψυχικές διαταραχές
Ενδιαφέρουσα φιλοσοφική προσέγγιση
Εξαιρετικό voice acting
Όλα παραπάνω σε κάνουν να θέλεις να δεις τι γίνεται μετά asap με αποτέλεσμα να τελειώνεις την σειρά πριν το καταλάβεις!
Cons
Δεν είναι για όλα τα κοινά λόγω των χαοτικών τελευταίων επεισοδίων και της έλλειψης καλογραμμένου villain
MerodiMerodiMerodiMerodiMerodi
4.5
Must-Watch
Orange Bamboo and Butterfly Desktop Background