8ed18f55c9060f34d7564b8333ed26b5
8ed18f55c9060f34d7564b8333ed26b5

Kiki’s Delivery Service Anime Movie Review

Intro
Η ταινία Kiki’s Delivery Service, ως γνήσιο δημιούργημα του Studio Ghibli, μπερδεύει τη φαντασία με τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Η ιστορία, ακολουθεί μία νεαρή έφηβη, ενόσω εκείνη πασχίζει να ανακαλύψει τον εαυτό της και τη θέση της στο κόσμο. Σε σκηνοθεσία του αγαπημένου Hayao Miyazaki, o οποίος δεν παραλείπει να δείξει την αγάπη του για το στοιχείο του αέρα, αυτό το φιλμ ξεναγεί το θεατή σε ένα κόσμο όπου οι μάγισσες, συνυπάρχουν με τη σύγχρονη κοινωνία. Ας ρίξουμε όμως μία καλύτερη ματιά στα δρώμενα!

Synopsis
H ταινία αφηγείται την ιστορία της Kiki, μίας μικρής μάγισσας, η οποία στα δέκατα τρίτα της γενέθλια πρέπει να φύγει από το σπίτι της, ώστε να ξεκινήσει την solo εκπαίδευσή της. Έχοντας ως μόνη συντροφιά τον Jiji, τον γάτο της, και το σκουπόξυλό της, γυρεύει μία πόλη για να εγκατασταθεί και να εξελίξει τις ικανότητές της!

Review
Η Kiki είναι παγιδευμένη ανάμεσα στη προσμονή και στη πρώιμη νοσταλγία. Ενώ είναι ενθουσιασμένη για το ταξίδι που τη περιμένει, ταυτόχρονα νιώθει το άγχος να τη κυριεύει για τις μεγάλες αλλαγές που έπονται και θέλει να ξέρει πως, όσο και αν αλλάξει η ζωή της, κάποια πράγματα θα παραμείνουν ίδια. Το πιο βασικό εξ’αυτών, είναι η υποστηρικτή και ανιδιοτελής αγάπη της οικογένειας! Οι γονείς, ό,τι και να μεσολαβήσει και όσο δύσκολα/ εύκολα και να τα φέρει η ζωή, είναι πάντα εκεί για τα παιδιά τους.

Έχοντας πλέον εγκαταλείψει την οικογενειακή στέγη, και φτάνοντας στο προορισμό της, συνειδητοποιεί ότι το να βρει κανείς τον εαυτό του, είναι πιο δύσκολο από όσο φαίνεται. Έτσι, η μετάβασή της στην ενηλικίωση, μόλις ξεκίνησε! Αρχικά, γλυκαίνεται από την ανεξαρτησία και τη νεοαποκτηθείσα ελευθερία της. Ενθουσιώδης, ευέξαπτη, δουλευταρού και ατρόμητη, αφοσιώνεται στο σκοπό της, αλλά γρήγορα αντιλαμβάνεται πως το να τα βγάλει πέρα με την καθημερινότητα είναι πολύ απαιτητικό. Σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι όμως, έρχονται να τη βοηθήσουν οι νέοι της φίλοι. Ένας εξ’αυτών, είναι ο Tombo. Ο Tombo, φέρει πολλά κοινά με το Hayao Miyazaki. Μοιράζονται την ίδια αγάπη για το στοιχείο του αέρα και το μεγάλο τους όνειρο είναι το να πετάξουν. Στη ταινία, o Tombo κατασκευάζει ένα ποδήλατο με φτερά, κάτι το οποίο ήθελε να κάνει και ο ίδιος ο Miyazaki. So cute!

Συνεχίζοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι οι μόνες μορφές μαγείας που παρουσιάζονται καθ’όλη τη διάρκεια του φιλ, είναι το πέταγμα και ο γάτος που μιλάει. Αυτά τα δύο όμως αρκούν ώστε να αναστατώσουν μία ολάκερη πόλη, η οποία έχει αποκοπεί από το κόσμο της φαντασίας, ζώντας απλά και ρεαλιστικά. Σε αυτό το νέο σύμπαν, η Kiki οφείλει να προσαρμοστεί και να κατανοήσει τους νέους κανόνες που διέπουν τη κοινωνία. Σεβόμενη όμως τις ρίζες της, διατηρεί κάποιες παραδόσεις, ιδιαίτερα αναφορικά με τις ενδυματολογικές της επιλογές. Ως μάγισσα, πρέπει να φοράει αποκλειστικά μαύρα ρούχα και ζηλεύει συνεχώς τις συνομήλικές της, οι οποίες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε όλα τα χρώματα της ίριδας. Όμως, προσθέτοντας ένα πολύχρωμο αξεσουάρ, καταφέρνει να ενώσει δύο κόσμους -τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά!

Καταλήγοντας, η ταινία αυτή περιστρέφεται γύρω από απλές καταστάσεις, απλούς ανθρώπους και πράγματα που είναι πολύ εύκολα διαχειρίσιμα από έναν ενήλικα. Όμως, όλα αυτά, για έναν έφηβο που ακόμα προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του και τη θέση του στο κόσμο, φαντάζουν βουνό. Αν και το σενάριο είναι απλό, παραμένει ενδιαφέρον και η εξέλιξη των χαρακτήρων είναι αξιοπρεπέστατη και ειλικρινής. Η Kiki δεν είναι η συνηθισμένη ηρωίδα. Αντιθέτως, είναι μία κοπέλα με πολλά ελαττώματα και ΕΛΆΧΙΣΤΗ ψυχραιμία, αλλά καταφέρνει να ωριμάσει και να εκπληρώσει τους στόχους της. Δεν ξέρει ακόμα ποιός είναι ο σκοπός της, αλλά δε θα ησυχάσει μέχρι να μάθει. Και αυτή η νεανική, αγνή πίστη, είναι η πραγματική μαγεία!

Artwork
Το soundtrack είναι σε σύνθεση του ταλαντούχου Joe Hisaishi, ο οποίος είναι καλός φίλος του Hayao Miyazaki και κρύβεται πίσω από πολλές δημιουργίες του Studio Ghibli, όπως το Castle in The Sky και το Nausicaa Of The Valley Of The Wind . Οι μελωδίες είναι απαλές και γλυκές, συνοδεύοντας όμορφα τη ταινία.

Το artwork είναι εκπληκτικό και στο χαρακτηριστικό στιλ του Studio Ghibli: λεπτομερή backgrounds, εκφραστικά πρόσωπα και προσεκτικά επιλεγμένες χρωματικές παλέτες. Αισθητικά, το φιλμ επικεντρώνεται στις ομορφιές που υπάρχουν τριγύρω μας, αποφεύγοντας να αποτυπώσει την ασχήμια που εν δυνάμει υπάρχει. Είναι πραγματική απόλαυση το να παρακολουθεί κανείς αυτό το φιλμ!
Αναφορικά με το voice acting, αυτό αποδίδεται με γλαφυρότητα από αξιόλογους ηθοποιούς, όπως οι: Minami Takayama (Erased, Fullmetal Alchemist) , Kappei Yamaguchi (Death Note, Dead Leaves ), Kōichi Yamadera (Millennium Actress, Paprika) και Rei Sakuma (Case Closed, Ah! My Goddess: The movie).

Facts
To Kiki’s Delivery Service είναι βασισμένο στο παιδικό ομότιτλο βιβλίο της Eiko Kadono, αλλά ο Miyazaki έκανε πολλές μεταποιήσεις πριν το κυκλοφορήσει. Προσέθεσε υπαρξιακές κρίσεις, μοναξιά και καθημερινά προβλήματα. Η Kadono όμως δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη με τις προσθαφαιρέσεις, σε σημείο που το project ήταν έτοιμο να τιναχτεί στον αέρα.
Η ταινία κέρδισε το βραβεία Animage Anime Grand Prix και ήταν το πρώτο επίσημο blockbuster του Studio Ghibli, το οποίο είχε παγκόσμια απήχηση.
Η φήμη του φιλμ έκανε διάσημο και το βιβλίο, ξαναφέρνοντάς το στο προσκήνιο, ωθώντας έτσι τη συγγραφέα να γράψει πολλά sequel πάνω στη βασική ιστορία.
Η μεταγλωτισμένη εκδοχή που κυκλοφόρησε από τη Disney, έχει πολλές καίριες αλλαγές τόσο στους διαλόγους, όσο και στο soundtrack. Παρόλα αυτά, στην εκδοχή του 2010, η Disney αποφάσισε να σεβαστεί τη πρωτότυπη δουλειά.
Η λέξη takkyubin (宅急便), η οποία μεταφράζεται σε ‘home-fast-mail’, στην Ιαπωνία αποτελεί το λογότυπο μίας εταιρείας Delivery, της Yamamoto Transport, οποία στο λόγκο της απεικονίζει μία μαύρη γάτα να μεταφέρει τα γατάκια της. H εταιρεία, όχι απλά συμφώνησε με ενθουσιασμό για τη χρήση του λογότυπού της στη ταινία, αλλά τη διαφήμισε κιόλας!
Στο τέλος του φιλμ, όπου το παλιό σκουπόξυλο της Kiki καταστρέφεται ενώ η ικανότητά της να μιλάει με τον Jiji εξαφανίζεται, υπονοείται πως πλέον ωρίμασε και ανεξαρτητοποιήθηκε.
Τέλος, υπάρχει μία θεωρία αναφορικά με το Kiki’s Delivery Service, η οποία υποστηρίζει πως ο κύριος και η κυρία Osono, είναι στη πραγματικότητα η Ponyo και ο Sosuke, από το φιλμ Ponyo . Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τη -μακάβρια- θεωρία ΕΔΩ . Για περισσότερες ενδιαφέρουσες θεωρίες αναφορικά με τις ταινίες του Studio Ghibli, μπορείτε να ρίξετε μία ματιά ΕΔΩ!

 

Closure
Το φιλμ αυτό, αποτυπώνει το απαιτητικό μονοπάτι προς την ενηλικίωση. Μέσα από τα αθώα μάτια μίας έφηβης, ο θεατής θυμάται πόσο δύσκολο είναι το να μεγαλώνει κάποιος. Αφήνοντας πλέον πίσω την οικογενειακή εστία και την ασφάλεια που αυτή επιφέρει, συνειδητοποιούμε πως κανένας δεν μας χρωστάει τίποτα και πως πρέπει να μοχθήσουμε και να κουραστούμε για να βιοποριστούμε και να κατοχυρώσουμε πράγματα όπως ο σεβασμός και η αγάπη. Όλα αυτά τα υπέροχα και ώριμα μηνύματα, που κρύβονται παιχνιδιάρικα πίσω από μία μπερδεμένη έφηβη, θα σας κάνουν να αγαπήσετε αυτή τη ταινία και να τη δείτε ξανά και ξανά!

Σοφία Ευαγγελίδου

Orange Bamboo and Butterfly Desktop Background