Isekai Shokudou scaled
Isekai Shokudou scaled
Isekai Shokudou scaled

Restaurant to Another World Anime Review

Το anime Restaurant to Another World κυκλοφόρησε το 2017, από το Studio Silver Link. Σε σκηνοθεσία και σενάριο του Masato Jinbo, αποτελείται από δώδεκα επεισόδια και βασίζεται στην ομότιτλη σειρά light novel. Υπάγεται στις κατηγορίες isekai, slice-of-life και food και, παρόλης της επαναληψιμότητάς του, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις, όντας ανάλαφρο και …ευκολοχώνευτο. Επιτρέψτε μου όμως να επεκταθώ περισσότερο! 

Synopsis

Το Nekoya είναι ένα εστιατόριο στη πόλη του Τόκιο, το οποίο σερβίρει φαγητό δυτικού στιλ. Είναι ανοιχτό τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και παραμένει κλειστό τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τουλάχιστον όσον αφορά τον δικό μας κόσμο… Στη πραγματικότητα, κάθε Σάββατο, το μαγαζί ανοίγει στα κρυφά και λειτουργεί ως μία πύλη ανάμεσα σε έναν παράλληλο κόσμο. O κόσμος αυτός κατοικείται από σειρήνες, δράκους, ιππότες, ξωτικά και κάθε λογής μυθικά πλάσματα. Όλα τους έρχονται από μακριά, ώστε να δοκιμάσουν τα ιδιαίτερα πιάτα του. 

Review

Το Restaurant to Another World είναι μία σειρά που συνδυάζει μέσα της στοιχεία από διαφορετικές κατηγορίες και υποκατηγορίες anime. Έχοντας ως κύριο στόχο να βοηθήσει τον θεατή να χαλαρώσει και να του …ανοίξει την όρεξη, παρουσιάζει πληθώρα διαφορετικών πιάτων και ένα ενδιαφέρον setting. Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο εστιατόριο “Yoshoku no Nekoya” (Western Cuisine Cat Restaurant) και η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται τόσο στα φαγητά αυτά καθαυτά, όσο και στους πελάτες που το επισκέπτονται.

Η σειρά απαρτίζεται από έναν πολύ μικρό αριθμό κεντρικών ηρώων, οι οποίοι δε φέρουν κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο στις προσωπικότητές τους. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό, καθώς και το γεγονός πως το κάθε επεισόδιο παρουσιάζει από μία μικρή, ανεξάρτητη ιστορία, οι προσδοκίες δε μπορούν παρά να είναι χαμηλές. Παραδόξως όμως, το αποτέλεσμα καταλήγει να μην είναι κακό! Η αβίαστη, ελεύθερη και ανάλαφρη ροή, καταφέρνει να πετύχει το στόχο του anime, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης. Η επαναληψιμότητα σαφώς και κουράζει -κάνοντας το Restaurant to Another World απαγορευτικό για όσους αγαπούν την ένταση και τις ανατροπές. Ωστόσο τα anime -όπως και η ζωή, δε χρειάζεται να είναι πάντα βαρυσήμαντα.

Συχνά, αυτό που αποζητά το κοινό είναι κάτι απλό, κεφάτο και εύπεπτο, το οποίο θα το διασκεδάσει, αποσπώντας το από τις εκάστοτε σκοτούρες. Η συγκεκριμένη σειρά ενδεικνύεται για αυτή τη περίσταση. Με το στοιχείο της φαντασίας να δίνει το παρόν, σε συνδυασμό με τη παρέλαση των κάθε λογής μυθολογικών πλασμάτων, καταφέρνει να κάνει το μυαλό να ταξιδέψει. Όμως, όσον αφορά το σενάριο, το show αυτό πραγματικά υστερεί. Παρόλο που σε κάθε επεισόδιο συστήνονται διαφορετικοί χαρακτήρες, η πλοκή παραμένει πάντοτε ίδια. Το στοιχείο της κωμωδίας είναι άτσαλα τοποθετημένο, καταφέρνοντας να βγάλει γέλιο σπάνια, αλλά αυτό έρχεται σε μία ισορροπία χάρη στα αμέτρητα, πολύχρωμα πιάτα που παρουσιάζονται -τα οποία ανοίγουν την όρεξη και τραβούν τη προσοχή!

Artwork

Εξαιρώντας τα πλάνα που περιλαμβάνουν φαγητό, το artwork του Restaurant to Another World χαρακτηρίζεται μέτριο. Η οπτικοποίηση των ηρώων και των κινήσεών τους δε γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάνοντάς τους να φαντάζουν συχνά αφύσικοι. Όσον αφορά τα χρώματα, αυτά είναι ζωηρά και έντονα, στολίζοντας όμορφα τη σειρά. Οι παλέτες που επιλέχθηκαν, δίχως αμφιβολία, συμβάλλουν στην επιτυχία της σειράς.

Ερχόμενοι στο soundtrack, αυτό είναι σε σύνθεση της Miho Tsujibayashi και ταιριάζει με το ύφος του anime, όντας ανάλαφρο και διακριτικό. Τέλος, σχετικά με το voice acting, αυτό αποδίδεται υπέροχα από ταλαντούχους ηθοποιούς, όπως οι: Junichi Suwabe (Nana, Deadman Wonderland), Saori Ōnishi (Is it Wrong to Pick up Girls in a Dungeon, Boogiepop and the Others) και Shizuka Itō (Psycho-Pass, Fairy Tail).

Facts

Το Restaurant to Another World είναι ένας συνδυασμός isekai και food anime, το οποίο εστιάζει σε δυτικές θεματολογίες. Η πλειοψηφία των φαγητών που παρουσιάζονται στη σειρά είναι δυτικού τύπου. Ωστόσο, κάποια εξ’αυτών, όπως το ebi-fry ή το Hamburg Steak, είναι πιο δημοφιλή στην Ιαπωνία, παρά στον υπόλοιπο κόσμο. 

Επίσης, οι μυθολογικές αναφορές της σειράς έχουν δυτική βάση, μιας και εμπεριέχουν ιππότες, ξωτικά από τη Γερμανία, σειρήνες από την Ελλάδα και Ρωμαίους κατακτητές. Αυτές οι επιρροές λοιπόν, συνδράμουν ώστε να γίνει το show δημοφιλές στην Ιαπωνία, μιας και του δίνουν έναν πιο ‘’εξωτικό’’ αέρα.

Closure

Καταλήγοντας, το Restaurant to Another World είναι ένα anime ιδανικό για τους λάτρεις των fantasy και slice-of-life, καθώς επίσης και για κάποιον που θέλει να περάσει ευχάριστα την ώρα του. Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης αλλά η δεύτερη σεζόν, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει, ίσως επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις! 

Orange Bamboo and Butterfly Desktop Background