In this Corner of the World Anime Movie Review

Το In this Corner of the World είναι ένα φιλμ που αξίζει περισσότερη αναγνώριση.

Μία ταινία με φιλοσοφική υπόσταση

Δεν υπάρχει τίποτα πιο φρικτό από το πόλεμο. Όσοι συμμετέχουν σε αυτόν, τόσο οι ‘νικητές’ όσο και οι ηττημένοι, στο τέλος του πάντα έρχονται αντιμέτωποι με καταστροφή και σήψη. Με όποιο τρόπο και να τον βιώσει κανείς, είτε στη πρώτη γραμμή είτε περιμένοντας σπίτι τους αγαπημένους του να επιστρέψουν, ο φόβος είναι πάντα παρόν. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποτυπώσει το In this Corner of the World, ένα slice-of-life δραματικό φιλμ, το οποίο φημίζεται για την ανθρώπινη προσέγγισή του, με τα γεγονότα του να λαμβάνουν χώρα στην Ιαπωνία κατά τη περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία αυτή λοιπόν, που κυκλοφόρησε το 2016 σε παραγωγή του Studio MAPPA και σκηνοθεσία του Sunao Katabuchi, θα σας κάνει να εκτιμήσετε την ειρηνική καθημερινότητά σας! 

Synopsis

Η ιστορία διαδραματίζεται στη στρατιωτική πόλη Kure το 1944. Η Suzu Urano είναι μία ανέμελη, νεαρή γυναίκα που αγαπά τη ζωγραφική και έχει μετακομίσει εκεί, ώστε να παντρευτεί τον Shuusaku Houjou, ο οποίος εργάζεται στη ναυτική βάση της περιοχής. Όσο διαμένει με την οικογένειά του, μαθαίνει πώς να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις του σπιτιού, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του πολέμου. Όταν όμως το 1945 οι βoμβαρδισμοί των Η.Π.Α. φτάνουν και στη πόλη της, η ζωή αλλάζει ολοσχερώς. Έτσι, βρίσκει τον εαυτό της να πασχίζει να στηρίξει τους ανθρώπους γύρω της, διατηρώντας παράλληλα το κουράγιο και τη πίστη της. 

Review

Το In this Corner of the World ξεκινά εστιάζοντας στη παιδική ηλικία της Suzu, η οποία μεγάλωσε στη Hiroshima. Η ιστορία της ξεδιπλώνεται και παρουσιάζεται παράλληλα με τον σε εξέλιξη πόλεμο, ενώ από την αρχή της ταινίας υπάρχει διάχυτη μία ένταση, που αποτυπώνεται με διακριτικό τρόπο. Όταν η πρωταγωνίστρια μετακομίζει στο Kure, ο θεατής παρατηρεί πως ο πόλεμος αρχίζει να επηρεάζει όλο και περισσότερο τη καθημερινότητά της. Ωστόσο, δε χάνει την αισιοδοξία και την αθωότητά της. Με τον ερχομό του 1945 όμως, όπου όλα αρχίζουν να καταρρέουν, ξεκινά να βυθίζεται στη θλίψη και την απόγνωση.

To φιλμ αυτό δεν είναι εύκολο να το παρακολουθήσει κανείς. Πέρα από την ώριμη θεματολογία με την οποία καταπιάνεται, εστιάζει πολύ στην ιδιαίτερη Ιαπωνική κουλτούρα και ο τρόπος που κινούνται και μιλούν οι χαρακτήρες φαντάζει παράξενος για κάποιον μη εξοικειωμένο. Υπάρχουν πάμπολλες σκηνές που απεικονίζουν τις ιδιαίτερες παραδόσεις και το τρόπο ζωής της Ιαπωνίας του παρελθόντος, οι οποίες εστιάζουν τόσο σε απλές δραστηριότητες, όσο και σε ήθη. Παρόλα αυτά, είναι όμορφα τοποθετημένες και η αργή ροή της ταινίας δίνει χρόνο στο θεατή να επεξεργαστεί τα όσα παρακολουθεί. 

Το In this Corner of the World, μέσω της ντελικάτης, κομψής αισθητικής του και της σπαρακτικής ιστορίας του, προσπαθεί να δείξει πως -μέχρι και εν μέσω πολέμου, η ζωή (πρέπει να) συνεχίζεται. Έχοντας φιλοσοφική υπόσταση και στοιχεία coming-of-age, εμβαθύνει σε πολλές πτυχές τόσο των ηρώων του, όσο και του κόσμου που τους περιβάλει. Παρόλα αυτά, αν και το μέρος που κατοικούν μαστίζεται από τη βία, η ταινία προσπαθεί να μην επικεντρώνεται σε αυτή καθ’αυτή -αποφεύγοντας ωστόσο τις άμεσες ωραιοποιήσεις, αλλά στο συναισθηματικό αντίκτυπο που έχει στους χαρακτήρες. Η κλιμάκωσή της είναι έντονη και αυτό αρχίζει να γίνεται αντιληπτό από το δεύτερο μισό της, γράφοντας έναν επίλογο που χαράζεται στη σκέψη του θεατή. 

Το φιλμ αυτό, το οποίο έχει έντονες αντιθέσεις και περιστρέφεται γύρω από μία ονειροπόλα κοπέλα που το σκοτάδι του πολέμου είναι παράταιρο πάνω της, καταφέρνει να μαγνητίσει. Όντας ελαφρώς ασαφές -αφού καταλήγει σε κάποια αμφίβολα συμπεράσματα, και μη κατονομάζοντας τον εχθρό αλλά καταδικάζοντας τις πράξεις του, είναι ένα αντιπολεμικό φιλμ που αξίζει το χρόνο σας!

Artwork

Το In this Corner of the World είναι δημιουργία του Studio MAPPA, το οποίο κρύβεται πίσω από αριστουργήματα όπως το Banana Fish και το Dororo. Άρα, δε προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως το artwork του αγγίζει τη τελειότητα. Ο θεατής νιώθει σα να παρακολουθεί κινούμενους, ιστορικούς πίνακες. Μπερδεύοντας μέσα του χειροποίητα ρεαλιστικά και ιμπρεσιονιστικά στοιχεία, καταφέρνει να μαγνητίσει, όντας ωμό και αιθέριο. Όσον αφορά το soundtrack, το οποίο είναι σε σύνθεση της Kotringo (Rieko Miyoshi), είναι μελαγχολικό, απαλό και απλό -έχοντας όμως κάποιες αισιόδοξες πινελιές όπου αυτές χρειάζονται, ακολουθώντας τη ροή του φιλμ. 

Ερχόμενοι στο voice acting, αυτό αποδίδεται με γλαφυρότητα από καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου, όπως οι: Yoshimasa Hosoya (Death Parade, My Hero Academia), Daisuke Ono (Elfen Lied, Attack on Titan), Hisako Kyōda (Nausicaä of the Valley of the Wind, Escaflowne) και Megumi Han (A Silent Voice, Garden of Words).

Facts

1) Το In this Corner of the World βασίζεται στο ομότιτλο manga της Fumiyo Kōno.

2) Η ταινία αυτή δημιουργήθηκε χάρη στους θαυμαστές του Sunao Katabuchi. Ο Sunao Katabuchi έτρεξε το πρώτο του crowdfunding project, όπου σκοπό είχε να συγκεντρώσει χρήματα για τη δημιουργία του φιλμ. Οι fans του ανταποκρίθηκαν και έτσι μαζεύτηκε το ποσό των 36,224,000 yen ( 321,905 δολάρια των Η.Π.Α.). Άρα, χάρη στη βοήθεια 3,374 υποστηρικτών, το In This Corner of the World κατάφερε να γίνει πραγματικότητα. Είναι υπέροχο να γνωρίζει κανείς πως, σε μία εποχή όπου το budget είναι καίριο για τη δημιουργία αξιόλογου animation, μπορεί να βοηθήσει τους αγαπημένους του καλλιτέχνες!

3) Αν και η ταινία είναι ιστορικά πιστή στην αποτύπωση της Ιαπωνικής κουλτούρας, υπάρχει μία ανακρίβεια -ή καλύτερα, αμέλεια. Εστιάζει στη φρίκη του πολέμου και καταφέρει να μεταδώσει τα συναισθήματα των χαρακτήρων στο θεατή, όμως αφήνει την Ιαπωνία να φαίνεται σα το μοναδικό θύμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αφού αποφεύγει να κάνει τη παραμικρή νύξη στις θηριωδίες που διέπραξε. Έχοντας εμβαθύνει λίγο περισσότερο και στις δύο πλευρές, θα είχε καταφέρει να έχει ακόμα μεγαλύτερο συναισθηματικό αντίκτυπο, μιας και το κοινό θα παρακολουθούσε τα δρώμενα από περισσότερα πρίσματα. 

Closure

Το In this Corner of the World είναι ένα φιλμ που αξίζει περισσότερη αναγνώριση. Έχοντας πανέμορφο artwork, όντας σοβαρό και ώριμο, δε μπορώ παρά να σας προτείνω να το παρακολουθήσετε. Άλλωστε, θα σας αφήσει με ένα γλυκόπικρο αίσθημα ελπίδας

Σοφία Ευαγγελίδου

[email protected]

Orange Bamboo and Butterfly Desktop Background