R.u.N. Manga Review

Ένα sports manga που διδάσκει πως οι δυσκολίες στη ζωή έχουν μέγεθος αντιστρόφως ανάλογο της θέλησης

Remember ur Nature

Το R.u.N. αποτελεί μία ανάσα δροσιάς στη μικρή -ομολογουμένως- manga σκηνή της Ελλάδας. Έχοντας κυκλοφορήσει το πρώτο του volume το 2015 και το δεύτερο το 2020, φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Δημιούργημα του Καρυοφύλλη – Χρίστου Χατζόπουλου και του Ραφαήλ Βουτσίδη, υπάγεται στις κατηγορίες shonen/ high-school/ sports, ενώ η θεματολογία του περιστρέφεται γύρω από το parkour. Καλωσορίζει τον αναγνώστη σε ένα κόσμο γεμάτο προκλήσεις και ανταγωνισμό, όπου ο αθλητισμός αποκτά μία πιο φιλοσοφική υπόσταση. Επιτρέψτε μου όμως να γίνω πιο συγκεκριμένη!

Synopsis

O Jean είναι ένας μαθητής λυκείου που ασχολείται με το parkour. Έχοντας μόλις μετακομίσει από τη Γαλλία στην Ιαπωνία, εξασκεί το άθλημα που αγαπάει με κάθε ευκαιρία και βοηθά τη μητέρα του στο βιβλιοπωλείο της. Σύντομα όμως η ζωή του παίρνει άλλη τροπή, αφού η γνωριμία του με τον Kishi και τον Keigo, δυο συμμαθητές του, τον οδηγεί σε μία ασυνήθιστη περιπέτεια που τον πρώτο λόγο έχει το parkour.

Review

To R.u.N. έχει αβίαστη ροή και χτίζει την ιστορία του χωρίς βιασύνη. Παίρνοντας χρόνο ώστε να συστήσει τους χαρακτήρες και τις συνήθειές τους, κάνοντας τον αναγνώστη να ταυτιστεί μαζί τους, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Η ιστορία περιστρέφεται κυρίως γύρω από τρεις -και στη πορεία τέσσερις, βασικούς ήρωες, που μοιράζονται ένα κοινό στοιχείο: την αγάπη τους για την άθληση και, πιο συγκεκριμένα, το parkour. To εντυπωσιακό αυτό σπορ, που κόβει την ανάσα και ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, εγγυάται δυνατές συγκινήσεις και δεν ενδείκνυται για τους λιγόψυχους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς, κρύβει πίσω του και μία ολόκληρη φιλοσοφία. But, first things first!


Το σενάριο του manga δίνει βαρύτητα στο να προσπαθεί κανείς κάθε μέρα να γίνεται καλύτερος σε ό,τι αγαπά. Προσπαθώντας να επικοινωνήσει το πώς το σώμα και το πνεύμα είναι αλληλένδετα, αποτυπώνει το γιατί ένα δραστήριο μυαλό χρειάζεται ένα εξίσου δραστήριο κορμί -και vice versa, αφού αυτά τα δύο δε μπορούν παρά να αναπτύσσονται παράλληλα. Τονίζει πως το να έχει κανείς πίστη στον εαυτό του και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του είναι η κινητήρια δύναμη για να καταφέρει το αδύνατο και πως η ευχαρίστηση που θα νιώσει όταν ξεπεράσει τις δυσκολίες -που συχνά ο ίδιος έχει θέσει, θα είναι ένα ασύγκριτο συναίσθημα.


Οι συγγραφείς προσπαθούν να τονίσουν πως η άθληση συνήθως βοηθά στο να αναπτυχθεί το αίσθημα της ηθικής και του δικαίου, αλλά αυτό με τη προϋπόθεση πως η νίκη δεν είναι ο αυτοσκοπός. Όταν όμως μπαίνει στη μέση ο πρωταθλητισμός, τότε το μόνο ζητούμενο γίνεται η νίκη και το να κάνει κάποιος όσο το δυνατό λιγότερα λάθη από τον αντίπαλό του -και αυτό δηλώνεται στο manga μέσω της κούρσας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Δίχως αμφιβολία ο ανταγωνισμός κάνει τον αθλητή να δουλεύει πιο σκληρά και μεθοδικά, του στερεί όμως σε μεγάλο βαθμό τη χαρά και την ελευθερία του ίδιου του σπορ. Όμως σε έναν βάρβαρο αγώνα δρόμου που διακυβεύονται πολλά, το ‘’ευ αγωνίζεσθαι’’ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα…


Όλα τα παραπάνω, όπως προειπώθηκε, αποδίδονται κυρίως από τους τρεις -και αργότερα τέσσερις, βασικούς χαρακτήρες. Οι ήρωες αυτοί, παρόλο που φέρνουν κάποια κλισέ στοιχεία και είναι προβλέψιμοι, καταφέρνουν να είναι αξιαγάπητοι. Έχουν θάρρος, πείσμα και χιούμορ, ενώ οι διαφορετικές τους προσωπικότητες εμπλουτίζουν όμορφα την ιστορία. Συμβάλλουν στο να ξεδιπλωθεί ομαλά το σενάριο, χαρίζουν ώρες διασκέδασης στον αναγνώστη και του υπενθυμίζουν πως, ο πραγματικός νικητής, είναι αυτός που ξέρει να ξανασηκώνεται. Καταλήγοντας, θα σας πρότεινα να δώσετε μία ευκαιρία στο R.u.N., καθώς θα σας εξάψει το ενδιαφέρον και θα σας κάνει να αδημονείτε για τη συνέχεια -μιας και αναμένονται πολλές ανατροπές. Άλλωστε, το background και το κίνητρο των αντιπάλων δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα!

Artwork

Το artwork του R.u.N. κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα. Όσον αφορά το πρώτο volume, το οποίο είναι σε σχέδιο του Μάνου Λαγουβάρδου, υπάρχουν ξεκάθαρες επιρροές από το Seven Deadly Sins στο εξώφυλλό του. Εντός των σελίδων, τα σχέδια των χαρακτήρων έχουν λεπτομέρειες, αποδίδουν σωστά τη κίνηση και τα συναισθήματά τους, ενώ οι σημειώσεις με τα ηχητικά εφέ βοηθούν τον αναγνώστη να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην ιστορία. Αναβλύζει μία ανάλαφρη αίσθηση ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, σε κάποια καρέ, οι ήρωες αποδίδονται με πιο δυτικοποιημένο τρόπο -κάτι το οποίο δεν ενοχλεί. Ερχόμενοι στο δεύτερο volume, του οποίου το artwork έχουν επιμεληθεί οι Roberto Fernandes και Luis Figueiredo, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το σχέδιο γίνεται πιο σκοτεινό και ενήλικο, ενώ η όψη των χαρακτήρων αλλάζει σημαντικά: Οι εκφράσεις τους έχουν γίνει πιο ζωηρές και ακολουθούν τη πεπατημένη των κλασικών manga και anime, ενώ το παρουσιαστικό τους αποδίδεται με πιο ενήλικο τρόπο. Οι λεπτομέρειες δίνουν δυναμικά το παρόν για ακόμη μία φορά και, τόσο οι ήρωες όσο και τα τοπία, αποδίδονται με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παρόλο που η ανάγνωση των δύο volumes έγινε back-to-back και οι καλλιτεχνικές διαφορές μεταξύ τους ήταν εύκολα αντιληπτές, αυτό δεν επηρέασε αρνητικά την εμπειρία. Αντιθέτως, την εμπλούτισε, μιας και το σχέδιο δείχνει να ακολουθεί την εξέλιξη του σεναρίου -όντας δηλαδή πιο ευχάριστο και απλό στην αρχή και πιο ώριμο και έντονο στη πορεία.

Facts

1) Το ντεμπούτο της δημιουργικής ομάδας έγινε το 2012 με το manga oneshot WiFi Wars, ένα αυτοτελές manga έργο, σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Μάνο Λαγουβάρδο -ο οποίος έχει επιμεληθεί το artwork του Volume #1.

2) Τις αρχές του 2021 αναμένεται να αρχίσει η δημιουργία του Volume #3.

3) Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα του κόσμου που αναγνώρισε το parkour ως άθλημα.

4) Παρόλο που το parkour γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί ακόμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο. η International Gymnastics Federation (FIG) ασκεί πιέσεις ώστε να αλλάξει αυτό.

5) Το parkour αποκαλείται συχνά ‘’freerunning’’ ή ‘’art du deplacement’’.

Details

Manga Title: R.u.N. (Remember ur Nature)

Story: Καρυοφύλλης – Χρίστος Χατζόπουλος, Ραφαήλ Βουτσίδης

Publisher: Mangatellers (www.mangatellers.gr)

Price: R.u.N. Volume #1 12,00€, R.u.N. Volume #2 16,00€

Where to Buy from: 1) Cosmic Realms 2) OtakuStore.gr 3) AnimeHouse

Closure

Εν κατακλείδι, το R.u.N. αξίζει κάθε λεπτό από το χρόνο σας. Είναι διασκεδαστικό, έχει ενδιαφέρουσα ιστορία, συμπαθητικούς χαρακτήρες και δημιουργεί στον αναγνώστη ένα γενικότερο αίσθημα αισιοδοξίας. Επίσης, μεταφέρει γνώσεις για το parkour και έχει μία έξυπνη προσέγγιση, με χιούμορ, δράση και περιπέτεια. Είναι μία υπέροχη εμπειρία, η οποία διδάσκει πως οι δυσκολίες στη ζωή έχουν μέγεθος αντιστρόφως ανάλογο της θέλησης. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Orange Bamboo and Butterfly Desktop Background